Kuchniaa

Mięciutkie ciasteczka nakrapiane czekoladowymi M&Msami...SUPER!!!
DP/

Mniaaammm !





















/Stylesowa ;)
Muffinki cytrynowe wd. Magdy Gessler
Składniki:
300 g mąki
125 g cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki skórki z otartej cytryny
1 torebka cukru waniliowego
200 ml kefiru
2 jajka
110 g masła
bita śmietana

Sposób przyrządzenia: 
Potrzebujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy suche produkty, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny.
W drugiej łączymy jajka z kefirem i roztopionym masłem.
Masę kefirową przelewamy do miski z suchymi produktami.
Teraz musimy wszystko wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate, inaczej muffinki staną się twarde i zbite. Ciasto nakładamy do wysmarowanej masłem formy do muffinek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200°C. 
Po wyjęciu z pieca pozwalamy muffinkom trochę ostygnąć, a potem wyjmujemy je z foremek i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Podajemy je z kleksami bitej śmietany i kandyzowaną skórką cytryny. 

Smacznego życzy
/fatamorgana.



Dzisiaj TŁUSTY CZWARTEK, więc należałoby jeść PĄCZKI dlatego też przepis jest właśnie na nie, a nie na co innego :) Zabieramy się do roboty, by sprawić miłą niespodziankę rodzince ^^

Składniki na około 20 - 25 sztuk:
  • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 małe jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 70 g cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
  • olej, do smażenia
  • konitura lub krem, do nadziewania
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy  6,5  - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).
Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe (ja smażę we frytkownicy). Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej.
Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru.
Jasna 'obrączka' na pączkach - tworzy się, gdy pączek jest pięknie wyrośnięty, napuszony i lekki jak chmurka. Wtedy unosi się na powierzchni oleju bez problemów. Nie ma na tą 'obrączkę' wpływu przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia lub nalewanie oleju tylko do połowy ich wysokości. To mity. Oleju musi być na tyle dużo, by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.


Smacznego :)
fatamorgana./

Skoro jest dosyć zimno na dworze, dam wam przepis na gorącą czekoladę ...
Gorąca Czekolada.

Etapy przygotowania :

  1. Mleko przelewamy do garnka i dodajemy przyprawy.
  2. Czekoladę łamiemy na kawałki, dorzucamy do mleka i podgrzewamy na małym ogniu, aż mleko się zagotuje. Pamiętajmy o mieszaniu, żeby się nie przypaliło.
  3. Bitą śmietaną ubijamy na gładką i puszystą masę. Laskę cynamonu umieszczamy w kubku i nalewamy gorącego mleka czekoladowego. Na wierzch nakładamy bitą śmietaną. Możemy posypać czekoladą. Podajemy natychmiast!

/Stylesowa.


Świąteczne wypieki czyli ciasteczka czekoladowe ;3
Mamy święta czas zaskoczyć domowników słodką niespodzianką. Za oknem mróź i nikomu nie śpieszy się z wychodzeniem na taki śnieg. Zmarznięci siedzimy w domach przy ciekłym kominku z kubkiem gorącego kakao. Na pewno każdy w takiej sytuacji nie pogardziłby czekoladowymi cudeńkami. Zabierajmy się więc do roboty!

Składniki
  • ok. 24 ciasteczek
  • 250g miękkiego masła
  • 150g miałkiego cukru
  • 40g kakao
  • 300g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • − świąteczne przybranie
  • 2 łyżki kakao
  • 175g cukru pudru
  • 60ml wrzątku z czajnika
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • świąteczna posypka


Sposób przyrządzenia
Rozgrzej piekarnik do 170 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Utrzyj w misce masło z cukrem. Kiedy otrzymasz lekką, miękką, puszystą masę, dodaj 40g kakao, potem mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Albo jeśli wolisz, zmiksuj wszystkie składniki naraz w malakserze.
Ciasto jest bardzo miękkie i lepkie. Ciasteczka najłatwiej robi się w jednorazowych rękawiczkach lateksowych. Urwij więc kawałek ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, ukręć z niego kulę i spłaszcz na gruby placek. Ułóż krążki na blasze do pieczenia w odstępach; zwykle mieści się 12 sztuk.
Piecz każdą partię 15 minut; nawet jeśli ciastka nie wyglądają na wypieczone, dojdą w czasie stygnięcia. Mogą być lekko popękane na wierzchu.
Postaw blachę z ciastkami na chłodnej powierzchni na 15 minut, a następnie przełóż je na metalową kratkę z płachtą gazety pod spodem (będzie na nią spadać nadmiar przybrania).
Aby wykonać przybranie, zmieszaj kakao, cukier puder, wrzątek i ekstrakt waniliowy w małym rondlu na małym ogniu i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut.
Gdy ciastka ostygną, polej wierzch każdego łyżką czekoladowej glazury − żeby przykleić do niej posypkę − rozprowadzając ją dnem łyżeczki. Po przygotowaniu sześciu ciastek ozdabiaj je kolorową posypką, póki polewa nie wyschnie. Do wyschniętego kakao "kleju" posypka nie przylgnie.
PRZY WCZEŚNIEJSZYM PRZYGOTOWANIU: Upiecz placek do 5 dni wcześniej. Ostudź i przechowuj w szczelnym pojemniku, przedzielone arkuszami pergaminu.
PRZY MROŻENIU: Zamrażaj upieczone ciastka w szczelnie zamykanych torebkach nawet na 3 miesiące. Rozmrażaj w temp. pokojowej.
UWAGI: Przygotowanie tych ciasteczek jest naprawdę proste i przyjemne. Ciasteczka te można piec przez cały rok, a od waszej inwencji twórczej zależy jaką posypkę użyjecie :)
/fatamorgana.

Moje własne mini hot-dogi
/fatamorgana.







SZYBKIE NALEŚNIKI :))
Siema, siema! Dziś dam wam przepis na przepyszne naleśniki na szybko :D Naleśniki są szybkie, więc ja też się będę streszczać :>
Składniki: 
- 1 kopiasta szklanka mąki,
- 1 szklanka maślanki,
- 1/2 szklanka wody,
- 3 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 lub 2 łyżeczki cukru.

owocowe nadzienie:
- 1 szklanka brzoskwiń (lub innych owoców),
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka wody.
  Ilość porcji: Dwa spore naleśniki :33

Mieszamy wszystkie składniki mikserem lub ubijaczką. Owoce z wodą i cukrem podgrzewamy, aż będą miękkie i puszczą sok. Na suchą patelnię wlewamy porcję gotowego ciasta naleśnikowego i smażymy na średnim ogniu, aż pojawią się bąbelki (dziurki), wtedy odwracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność. Składamy na pół i nakładamy ciepły owocowy mus. Smacznego :))

/N.


CIASTO RAFAELLO
SKŁADNIKI:

  • 3 paczki krakersów solonych, np. Lajkonik (duże)3 żółtka1x cukier waniliowy
  • cukier wanilinowy
  • 3 szklanki mleka tłustego
  • 30-40  dag wiórek kokosowych
  • 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 margaryny Kasi
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cukier wanilinowy, żółtka i 0,75 szklanki cukru zmiksować. Następnie 1 i 1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną. To dodać do masy jajecznej ciągle mieszając. Pozostałą część mleka zagotować z pozostałą częścią cukru. Kiedy się zagotuje połączyć z masą jajeczną i zagotować. Gotować na "małym" ogniu ciągle mieszając. Po 10 min. powinno zacząć gęstnięć tworząc masę budyniową. Wszystko ostudzić. Mikserem utrzeć margarynę. Dodawać "budyń" małymi porcjami. Dodać 25 dag wiórek kokosowych. Krakersy układać w ten sposób:


Krakersy układamy do góry słoną częścią warstwami: od dołu:
krakersy
masa 
krakersy
masa
krakersy
masa
wiórki kokosowe



Smacznego!!
Kwaśna*_*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz